Wybierz ulubioną kuchnię

Lokale

Mamy już 1284 ocen lokali
i 659 opinii o lokalach

Jedzenie na telefon Lokale z największą
liczbą ocen
Lokale z największą
liczbą opinii
Lokale z kartą MENU Lokale na wesela

« Wstecz   Jesteś tutaj » Rzeszowskie smaki » Informacje › 13 restauracji w wiosennej edycji Restaurant Week w Rzeszowie

13 restauracji w wiosennej edycji Restaurant Week w Rzeszowie

01-03-2024 | Komentarze (0)

fot. Adobe Stock

fot. Adobe Stock

Niespełna dwa tygodnie pozostało do wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce. Tym razem Restaurant Week potrwa aż sześć tygodni i odbędzie się w dniach 13.03 - 24.04.2024 r. Można już rezerwować stoliki.

Festiwal Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Tradycyjnie szefowie restauracji biorących udział w wydarzeniu przygotowali z tej okazji specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które jest dostępne w festiwalowej cenie 69,99 zł. Każdy pełnoletni gość otrzyma w prezencie także koktajl na bazie Martini od partnera wydarzenia.

W wiosennej edycji Restaurant Week weźmie udział aż 13 rzeszowskich restauracji, w tym 3 po raz pierwszy: Bistro Pełne Radości, Blue Diamond, Hilton Garden Inn Rzeszów, Hindi, Hokus 2.0, Ikeda Sushi, Kulisy - Hotel Falcon, Molto (debiut), Okovita, Umami (debiut), Wina Dajcie, Zielony, Kompleks Dwór Ostoya (debiut) oraz Zori Sushi.

Rezerwacji stolika można dokonać poprzez stronę RestaurantWeek.pl. Wystarczy wybrać miasto, określić liczbę gości, następnie wskazać interesującą nas restaurację i wybrać jedno z dwóch dostępnych menu.

Poniżej festiwalowe menu lokalnych restauracji:

 

Bistro Pełne Radości

Menu A

Przystawka:

Caprese z panierowaną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, gwiaździstym owocem, truskawką, chilli i dressingiem

grejpfrutowym

 

Danie główne:

Ravioli z ricottą, orzechami włoskimi z masłem szałwiowym,  twardym serem, smażonymi kurkami i musem z suszonych

pomidorów

 

Deser:

Truskawkowe tiramisu z kakao i sosem truskawkowym

Menu B

Przystawka:

Mięso z małż św. Jakuba z puree z pieczonej marchwi, popiołem z pora, kompresowany arbuzem i sosem holenderski

 

Danie główne:

Comber z królika z puree z kalarepy, kolorowymi marchewkami, espumą tymiankową i  rzodkiewką arbuzową

 

Deser:

Truskawkowe tiramisu z kakao i sosem truskawkowym

 

 

Blue Diamond (Trzebownisko)

Menu A

Przystawka:

Gravlax- marynowany łosoś w soli morskiej ze świeżą marakują i kremem wasabi

 

Danie główne:

Szpinakowe tagliatelle w sosie bazyliowym z zielonymi warzywami i serowym chipsem

 

Deser:

Sernik z mascarpone z mango i lodami z rokietnika

Menu B

Przystawka:

Sezonowany rostbef na żytnim chlebie z francuską musztardą i sosem chimichurri

 

Danie główne:

Wolno pieczona wieprzowina z grzybami z faszerowanym ziemniakiem i pieczonym pasternakiem

 

Deser:

Sernik z mascarpone z mango i lodami z rokietnika

 

Hilton Garden Inn Rzeszów

Menu A

Przystawka:

Krokieciki z ciasta filo z serem kozim i miętą na rukoli z wytrawną porzeczką

 

Danie główne:

Gołąbek z kapusty włoskiej z ryżem i marynowanym tofu z soczewicą, na sosie pomidorowym z imbirem i kolendrą z concasse z papryki i czerwonej kapusty z nutą sosu teriyaki

 

Deser:

Marchewkowy biszkopt z musem sernikowym, żelką z rabarbarem i świeżymi owocami z płatkami kwiatów

 

Menu B

Przystawka:

Panierowane pierożki z kaczką, kaszą i kapustą włoską, na liściach szpinaku z glazurowaną żurawiną i serem gorgonzola

 

Danie główne:

Szałwiowe klopsiki z cielęciny na pomidorowym ratatouille z cukinią i marchewką paryską, obsypane ziołowymi kluskami z parmezanem

 

Deser:

Marchewkowy biszkopt z musem sernikowym, żelką z rabarbarem i świeżymi owocami z płatkami kwiatów

 

Hindi

Menu A

Przystawka:

Chilli starter vege

-  tradycyjny indyjski ser paneer w połączeniu z cebulą i papryką w ostrym (lub nie wedle wyboru) sosie chili posypane sezamem i kolendrą

Danie główne:

Dal Baat - Nepalski klasyk

- sos z żółtej i czerwonej soczewicy gotowanej z indyjskimi przyprawami takimi jak kumin, kolendra, imbir, czosnek i kurkuma podany z ryżem basmati oraz mieszanką marynowanych warzyw achar

Deser:

Gulab Jamun - miękka i słodka kuleczka z ciasta z suchego mleka, zwanego khoya zanurzana w aromatycznym syropie różanym.

Menu B

Przystawka:

Chilli starter

-  kawałki kurczaka w cieście z ciecierzycy w połączeniu z cebulą i papryką w ostrym (lub nie wedle wyboru) sosie chili posypane sezamem i kolendrą

Danie główne:

Chicken tandoori Set -

Soczyste kawałki kurczaka grillowanego w piecu tandoor podane z dleikatnym sosem pomidorowo - orzechowym, ryżem basmati oraz mieszanką marynowanych przypraw achar

Deser:

Gulab Jamun - miękka i słodka kuleczka z ciasta z suchego mleka, zwanego khoya zanurzana w aromatycznym syropie różanym.

 

 

Hokus 2.0

Menu A

Przystawka:

Caprese z flambirowanego buraka z serem kozim, owocami granatu, chipsem gryczanym, a także majonezem kolendrowym.

 

Danie główne:

Dorsz zapiekany z mascarpone i pistacjami, podany ze szparagami i musem pietruszkowo-szpinakowym, a także białą rzodkiewką z kolendrą.

 

Deser:

Sernik miętowo - limonkowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem.

Menu B

Przystawka:

Bulion z pieczonych warzyw aromatyzowany goździkami i anyżem, podany z pierożkami gyoza nadziewanymi kurczakiem.

 

Danie główne:

Polędwiczki wieprzowe w musztardzie francuskiej aromatyzowane rozmarynem, podane z musem selerowo - jabłkowym i oliwą pietruszkową.

 

Deser:

Sernik miętowo - limonkowy z nadzieniem marakuja, podany w czekoladowej skorupce z jadalną ziemią i puszystym mchem.

 

Ikeda Sushi

Menu A

Przystawka:

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie, jako część posiłków.

Delikatny wegański bulion z pastą miso, podany z awokado, fasolkami edamame, tofu i glonami wakame

 

Danie główne:

Sushi - kaburamak

Odwrócona rolka sushi ze szparagami w tempurze, ogórkiem i tykwą z topingiem  z tatara z fasolek edameme, awokado i suszonych pomidorów

 

Deser:

Japoński tradycyjny sernik - jeden z najbardziej znanych japońskich deserów na świecie, swoją puszystą strukturą przypominający suflet. Podawany z musem i owocami

Menu B

Przystawka:

Nigiri - najbardziej tradycyjna forma sushi w trzech odsłonach.

Łosoś z aksamitnym serkiem, tuńczyk z pikantnym sosem Sriracha, ryba maślana z delikatnym pyłkiem pszczelim

 

Danie główne:

Sushi - kaburamak

Odwrócona rolka sushi z krewetkami w tempurze, ogórkiem i tykwą z topingiem  z tatara z tuńczyka opalanego z sosem mayo

 

Deser:

Japoński tradycyjny sernik - jeden z najbardziej znanych japońskich deserów na świecie, swoją puszystą strukturą przypominający suflet. Podawany z musem i owocami

 

Kulisy - Hotel Falcon

Menu A

Przystawka:

Leśny krem z popcornem z gryki, wędzonym twarogiem, oliwą truflową i świeżą kolendrą

 

Danie główne:

Pstrąg z patelni z ziołową soczewicą, puree z jabłka, sosem anchois, kruszonką z jabłka i liśćmi nasturcji

 

Deser:

Gorące brownie z sosem czekoladowym z dodatkiem soli morskiej, maślaną kruszonką, wiśniami i lodami waniliowymi

 

Menu B

Przystawka:

Tatar z łososia z gryczanym blinem, kawiorem, creme fresh i pudrem z czosnku niedźwiedziego

 

Danie główne:

Polędwiczka wieprzowa sous-vide, gratin ziemniaczane, piklowana rzodkiew, piwny demiglace, chips z jarmużu i mizuna

 

Deser:

Ptyś z kruszonką, kremem patissiere, karmelizowanymi pomarańczami i pudrem z lawendy

 

 

Molto

Menu A

Przystawka:

Przegrzebka, puree z kalafiora, szparagi, gremolata z migdałami, opieńki, sos z zielonej cebulki

 

Danie główne:

Ośmiornica, ziołowe risotto, pomidory podduszane na białym winie, oliwa pietruszkowa

 

Deser:

Malinowa monoporcja

 

Menu B

Przystawka:

Marynowany rostbef, wędzone podgardle, pieczony żółty burak, brukselka, piklowana czerwona cebula, syrop z buraków

 

Danie główne:

Polędwica z sarny zawijana w boczku, puree z ziemniaków truflowych, puree z pietruszki i mini marchewki, ziołowy mech, sos jeżynowy

 

Deser:

Tarta pistacjowa

 

Okovita

Menu A

Przystawka:

Łosoś

szafran / ogórek / cytryna / oliwa

 

Marynowany łosoś gravlax z galaretką szafranową, piklowanymi ogórkami i cytrusową oliwa

 

Danie główne:

Kopytka buraczane

botwina / seler naciowy / ser lazur / orzech włoski

 

Kopytka z ziemniaków i buraków z liśćmi botwiny w kremowym sosie z dojrzewającego sera lazur z orzechami włoskimi w syropie

 

Deser:

Ciasto drożdżowe

kwaśna malina / krem namelaka / banan / czekolada / cynamon

 

Smażone ciasto drożdżowe nadziane kwaśną maliną na musie z belgijskiej czekolady i banana, krem namelaka na kruszonce cynamonowej

 

Menu B

Przystawka:

Krem z polnych ziół

szczaw / jajko / rzodkiewka / szparag

 

Zupa ze szczawiu z faszerowanym jajkiem, marynowaną rzodkiewką i szparagami

 

Danie główne:

Dzik

gołąbek ziemniaczany / burak / chrzan / jęczmień / sos jałowcowy

 

Wolno gotowany kark z dzika z gołąbkiem ziemniaczanym, marynowane buraki, tarty chrzan, sos z jałowca

 

Deser:

Ciasto drożdżowe

kwaśna malina / krem namelaka / banan / czekolada / cynamon

 

Smażone ciasto drożdżowe nadziane kwaśną maliną na musie z belgijskiej czekolady i banana, krem namelaka na kruszonce cynamonowej

 

Umami

Menu A

Przystawka:

TOM YUM

Tom yum, boczniak w tempurze, edamame, kiełki fasoli mung, kolendra, oliwa chilli

 

Danie główne:

DORSZ POROWO- IMBIROWY

Dorsz w sosie porowo- imbirowym, puree cytrusowe, sałatka som tam, chrust z marchwi i trawy cytrynowej, koper, oliwa kolendrowa

 

Deser:

Krem waniliowy, mus mango, frużelina z owoców leśnych, azjatycki faworek, skórka yuzu, owoce

 

Menu B

Przystawka:

MINI RAMEN

Bulion wołowy, tare sojowe, pieczony boczek, makaron ramen, marynowane jajko, kiełki fasoli mung, orzechy, szczypior.

 

Danie główne:

KOREAN BURGER

Brioche, szarpana wieprzowina, sos gochujang, korean BBQ, cheddar, sałata, piklowana cebula, marynowana rzodkiew, prażona cebulka, zestaw kiszonek Umami

 

Deser:

Krem waniliowy, mus mango, frużelina z owoców leśnych, azjatycki faworek, skórka yuzu, owoce

 

Wina Dajcie

Menu A

Przystawka:

Palony por owinięty w nori podany z warzywnym bulionem miso, majonezem limonkowym i oliwą z młodego liścia laurowego

 

Danie główne:

Grillowana sałata rzymska obtoczona w orzechach nerkowca  podana z polentą kukurydzianą, konfiturą z czerwonej papryki, majonezem porowym i czipsem z tapioki z dodatkiem sepii

 

Deser:

Monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango

 

Menu B

Przystawka:

Krem pomidorowo paprykowy podany z mozzarellą, chorizo, marynowanym w mięcie i cytrusach pomidorem cherry i oliwą bazyliową

 

Danie główne:

Ręcznie robione ravioli nadziewane kaczką i warzywami korzennymi podane z puree marchewkowym, czipsem z kaszy pęczak, espumą z parmezanu i pudrem z borowika

 

Deser:

Monoporcja z musem sernikowym, frużeliną wiśniową i mleczną czekoladą podana na migdałowej kruszonce, ze świeżymi owocami i żelem mango

 

Zielony Kompleks Dwór Ostoya

Menu A

Przystawka:

Karmelizowany kozi ser, smażone brukselki, vinegret estragonowy, gastrique pomarańczowe, pomarańcz, pikantne orzeszki

 

Danie główne:

Rost ziemniaczany, okoń morki, salsa z selera naciowego, majonez szczypiorkowy, galaretka cytrynowa, puder z buraka, oliwa koperkowa

 

Deser:

Mus borówkowy, żelka limonka, brownie, sos angielski

Menu B

Przystawka:

Filet z wędzonego pstrąga, ziemniak z ogniska, creme fraiche, żel z żółtka, piklowana czerwona kapusta, pomarańcz, vinegret estragonowy, szczypiorek

 

Danie główne:

Bavette wołowa, krokiet ziemniaczany w panko, palony seler, jus z buraka, mus z selera i palonego masła, kruszonka z orzechów

 

Deser:

Mus borówkowy, żelka limonka, brownie, sos angielski

 

Zori Sushi

Menu A

Przystawka:

Azjatyckie warzywa w marynacie z sake i trawy cytrynowej/ jajko poche w chrupiącej sezamowej panierce

 

Danie główne:

Makaron z chrupiącym tofu w miodowej marynacie z dodatkiem owoców chlebowca oraz kiszonych cytryn

 

Deser:

Kokosowa pana cotta z musem truskawkowym

Menu B

Przystawka:

Gunkanmaki z krewetką w panko

świeży ogórek, serek philadelphia i kiełki

 

Danie główne:

Futomak w tempurze z łososiem, topingiem z guacamole oraz tatara z tuńczyka

 

Deser:

Kokosowa pana cotta z musem truskawkowym

 

 

 

Podziel się ze znajomymi:

Wasze opinie

Dodaj opinię
Nikt jeszcze nie wypowiedział się na temat tego artykułu

Portal resinet.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy i wypowiedzi zamieszczanych przez internautów. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.